Grapevine Physiology and Biotechnology Conference

U razdoblju od 7. srpnja do 11. srpnja 2024. održana je međunarodna konferencija Grapevine Physiology and Biotechnology – OpenGPB 2024 u Logronu, La Rioja, Španjolska. Na konferenciji smo predstavili najnovija istraživanja vezana za metabolizam ne-Saccharomyces izolata pod naslovom:

Autochthonous non-Saccharomyces extra-cellular metabolism of tryptophan, tyrosine, and phenylalanine“, autora: Ana Boban, Urska Vrhovsek, Andrea Anesi, Vesna Milanović, Irena Budić-Leto.

Poster kojim smo prikazali rezultate aromatskih aminokiselina i njihovih derivata u uzorcima mošta i eksperimentalnog vina sorte Maraština nagrađen je kao najbolja poster prezentacija na OpenGPB 2024. Autohtoni kvasci izolirani i identificirani u ovom projektu pokazuju različiti metabolizam koji može doprinositi nastajanju sekundarne arome vina, posebice se ističu vrste Metschnikowia sinensis/shanxiensis i Hanseniaspora guilliermondii.

5th European Horticulture Congress

Sudjelovali smo na 5th European Horticulture Congress i simpoziju Viticulture & Winemaking between Tradition & Innovation  koji se pod pokroviteljstvom International Society for Horticultural Science (ISHS) održao u Bukureštu od 12.-16. svibnja 2024.

Doktorandica Ana Boban je održala kratko usmeno izlaganje i prezentirala dio rezultata istraživanja  pod naslovom “Impact of autochthonous non-Saccharomyces yeasts on wine aroma complexity”, autora: Ana Boban, Urska Vrhovsek, Silvia Carlin, Vesna Milanović, Jasenka Gajdoš Kljusurić i Irena Budić-Leto.

U izlaganju su predstavljeni prvi rezultati aromatičnog profila vina Maraština koja su proizvedena upotrebom različitih autohtonih ne-Saccharomyces kvasaca u sekvencijalnoj fermentaciji sa Saccharomyces kvascem.

Dobiveni rezultati pokazuju pozitivan utjecaj određenih rodova i sojeva kvasaca na povećanje koncentracije hlapljivih metabolita arome vina.

Objavljen znanstveni rad u časopisu Food Research International (Q1)

Objavili smo rad na temu utjecaja autohtone mikrobiote na fenolni sastav vina Maraština u časopisu Food Research International (Q1, IF=8,1). Metataksonomskim pristupom određena je mikrobiota tijekom spontane alkoholne fermentacije te je identificirano i molekularno karakterizano 95 različitih taksona na razini vrste ili roda.  Uspostavljena je i validirana HPLC- UV/VIS metoda za identifikaciju i kvantifikaciju 21 fenolnog spoja. Primjenom bioinformatičke analize utvrđene su korelacije s određenim fenolnim spojevima u vinu.

 Više detalja može se pronaći na poveznici: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114072

Europska Noć istraživača 2023.

I ove godine smo sudjelovali u projektu Reconnect science with the blue society (Blue-connect) u okviru Europske noći istraživača koja se održala 29. rujna 2023. na Prokurativama u Splitu. Prezentirali smo istraživanja koja provodimo u okviru WINE AROMAS projekta u cilju popularizacije znanosti. Također, izložili smo različite vrste kvasaca te smo približili zainteresiranoj javnosti ulogu mikroorganizama u alkoholnoj fermentaciji.

CA 19116 PLANTMETALS i ICOBTE & ICHMET 2023

Sudjelovali smo na godišnjem sastanku COST Akcije Plantmetals CA 19116 i znanstvenoj konferenciji 1st Joint International Conference of Biochemistry of Trace Elements & 21st International Conference of Heavy Metals u Wuppertal-u, Njemačka od 5. rujna do 9. rujna 2023. s poster prezentacijom rada u suradnji sa znanstvenicama s Instituta Ruđer Bošković:

Budić-Leto, Irena; Boban, Ana; Smokrović, Kristina; Maltar-Strmečki, Nadica: Antioxidant activity and metal micronutrient content of Croatian wines determined by electron spin resonance spectroscopy

Poveznica na You Tube Video ICOBTE & ICHMET 2023: https://youtu.be/0rwW0U0XHy4

Objavljen znanstveni rad u časopisu Food Bioscience (Q1)

Objavili smo rezultate enološke i enzimske karakterizacije različitih vrsta ne-Saccharomyces kvasaca, izoliranih i identificiranih na molekularnom nivou u ovom projektu koje smo pohranili u kolekciji Instituta. Ovaj rad je nastavak istraživanja mikrobiote prisutne na sorti Maraština koji smo objavili u časopisu Food Research International (2022). Objavama ovih dvaju radova ostvarili smo dio projektnih ciljeva kojima želimo utvrditi specifičan mehanizam djelovanja ne-Saccharomyces kvasaca na sortni i fermentacijski sastav arome vina Maraština.

Više detalja o rezultatima može se pronaći na poveznici, a slobodan pristup od strane izdavača časopisa je omogućen od 11.8. do 3.10.2023.

https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.103033

OENOMacrowine 2023

Sudjelovali smo na međunarodnoj konferenciji OENO Macrowine 2023. održanoj u Bordeauxu, Francuska od 10. do 13. srpnja 2023. Prezentirali smo rezultate istraživanja u dvije poster prezentacije pod naslovima:

Fermentation potential of indigenous non-Saccharomyces yeasts isolated from Maraština grapes of Croatian vineyards

Profiling of lipids in wines from monoculture fermentation with indigenous Metschnikowia yeastspecies

https://isvv-events.com/oeno-macrowine2023/

1. Europska GREEN konferencija

Sudjelovali smo na 1st European GREEN Conference – EGC 2023 koja se održala od 23. svibnja do 26. svibnja u Vodicama. Prezentirali smo najnovije rezultate iz pokusa sekvencijalne fermentacije provedene s izoliranim ne-Saccharomyces kvasacima, Pichia kluyveri i Metschnikowia pulcherrima u okviru poster sekcije:

Boban, A., Milanović, V., Jurun, Z., Mucalo, A., Budić-Leto, I.: Impact of native Pichia kluyveri and Metschnikowia pulcherrima on Maraština wines

GRAPE-PATH3, MYCO GRAPE i WINE AROMAS tim zajedno na EGC-2023 🙂

Objavljen znanstveni rad: “Comprehensive Lipid Profile of ‘Maraština’ Grape Skins from Dalmatia”

Objavljen je četvrti rad u sklopu HRZZ WINE AROMAS projekta, a drugi uz potporu STSM stipendije financirane u okviru COST Action CA 17111 u međunarodnoj suradnji s Research and Innovation Center – Fondazione Edmund Mach. Prikazani su rezultati lipidnog sastava u kožici grožđa sorte Maraština dobiveni metabolomskim pristupom pomoću UHPLC-MS/MS metode.

Boban, A.; Masuero, D.; Vrhovsek, U.; Budić-Leto, I.* Comprehensive Lipid Profile of ‘Maraština’ Grape Skins from Dalmatia. Applied Sciences 202313, 6446. (Q2)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2076-3417/13/11/6446

Festival znanosti 2023

Dana 28. travnja 2023. na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša održan je Festival znanosti pod zajedničkom temom „Priroda i društvo“. Tema usmenog izlaganje naše grupe je bila „Mikrobiota grožda i njena uloga u proizvodnji vina“.

Doktorandica Ana Boban, mag.chem. na znanstveno-popularan način predstavila je dio istraživanja koji se provodi na Institutu u sklopu HRZZ projekta WINE AROMAS i učenicima osnovnih i srednjih škola približila značaj mikrobiote grožđa u procesu proizvodnje vina.

Vidimo se i iduće godine!