Objavljen znanstveni rad: Novel Application of NIR Spectroscopy for Non-Destructive Determination of ‘Maraština’ Wine Parameters

U časopisu Foods (IF= 5.561, Q1) objavljen je prvi znanstveni rad na projektu na temu primjene NIR spektroskopije u određivanju fizikalno-kemijskih parametra eksperimentalnih vina sorte Maraština iz podregije Dalmacija, berbe 2021.

Gajdoš Kljusurić, J., Boban, A., Mucalo, A., Budić-Leto, I. Novel Application of NIR Spectroscopy for Non-Destructive Determination of ‘Maraština’ Wine Parameters. Foods202211(8), 1172.

Cjeloviti rad dostupan je na poveznici: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/8/1172/htm

Obrana diplomskog rada „Isolamento ed identificazione di lieviti non-Saccharomyces da uve Maraština“ na Università Politecnica della Marche

U sklopu istraživanja na projektu WINE AROMAS, obranjen je prvi diplomski rad pod nazivom „Izolacija i identifikacija ne-Saccharomyces kvasaca iz grožđa sorte Maraština“.  

Diplomski rad je 5. prosinca 2021. uspješno obranio student Pierpaolo Nocchi na Università Politecnica della Marche, Dipartimento di Scienze Agrarie Alimentari e Ambientali, Ancona, Italija pod voditeljstvom suradnice na projektu dr.sc. Vesne Milanović, komentorstvom dr.sc.Federice Cardinali te mentorstvom dr.sc. Cristiane Garofalo. Ovo su ujedno prvi rezultati iz projekta prezentirani u diplomskom radu.

Završena enološka karakterizacija izolata

Slijedom planiranih aktivnosti na projektu, nakon mikrobiološke i molekularne identifikacije, završena je i enološka karakterizacija svih izolata. Dobiveni su rezultati otpornosti ne-Saccharomyces kvasaca na različite koncentracije SO2  i etanola, određen kapacitet proizvodnje H2S-a, te je ispitana sposobnost rasta na različitim temperaturama, proizvodnja octene kiseline i aktivnost dekarboksilaze hidroksicinaminske kiseline (HCDC).

Na fotografijama su prikazani primjerci rezultata kapaciteta proizvodnje H2S (slika 1), otpornosti izolata na različite koncentracije SO2 (slika 2)  i pozitivnih na HCDC (slika 3).

Rezultati molekularne identifikacije autohtonih kvasaca

Završena je molekularna identifikacija autohtonih ne-Saccharomyces kvasaca, po prvi put izoliranih iz sorte Maraština. Identifikacija je provedena sekvenciranjem PCR produkata i BLAST (Basic Local Alignment Search Tool) analizom regije ITS1-5.8S-ITS2.

Fotografije u galeriji prikazuju rast predstavnika svih 27 različitih vrsta ne-Saccharomyces kvasaca izoliranih iz grožđa sorte Maraština na diferencijalnoj hranjivoj podlozi WL (Wallerstein Laboratory).

Izolirani kvasci bit će umnoženi na Universita Politecnica delle Marche, Ancona u Italiji i pohranjeni u prvu kolekciju autohtonih kvasaca koja će se uspostaviti na Institutu za jadranske kulture.

Galerija: Izolirani i molekularno karakterizirani autohtoni kvasci na diferencijalnoj hranjivoj podlozi WL

Stručno usavršavanje doktorandice Ane Boban na Universita Politecnica delle Marche, Italy

U periodu od 8. do 19. studenog 2021. doktorandica Ana Boban, mag. chem. boravila je na Universita Politecnica delle Marche, Ancona u Italiji radi stručnog usavršavanja. Domaćin i mentor na usavršavanju bila je dr. sc. Vesna Milanović, suradnica na projektu.

Doktorandica Ana je usvojila znanje i stekla praktičke vještine iz osnovnih mikrobioloških metoda izolacije i identifikacije izoliranih ne-Saccharomyces kvasaca iz prve faze projekta. Za vrijeme svog boravka usavršavala se na metodama enološke karakterizacije izoliranih kvasaca, poput ispitivanja otpornosti izolata na različite temperature, koncentracije alkohola i sumporovog (IV) oksida te je provodila ispitivanje aktivnosti enzima kvasaca povezanih s aromom sorte upotrebom enzimskih metoda. Doktorandica Ana Boban se također upoznala s PCR metodom koja se koristila u pripremi uzoraka za molekularnu identifikaciju izoliranih kvasaca iz našeg projekta.

Nabavljen i instaliran FTIR uređaj

Fourier transformacijski infracrveni spektroskopski (FTIR) uređaj za analizu vina, mošta i mošta u fermentaciji, model Lyza 5000 Wine, s uključenim automatskim izmjenjivačem uzoraka, proizvođača opreme Anton Paar GmbH, instaliran je u Enološkom laboratoriju na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša. Uređaj je nabavljen u Otvorenom postupku javne nabave objavljene 8. lipnja 2021. Dana 27. i 28. listopada 2021. izvršena je napredna edukacija za rad na uređaju za suradnike na projektu. Slijedi validacija FTIR analizatora na uzorcima mošta i vina s referentnim OIV metodama.

FTIR analizator ima mogućnost mjerenja velikog broja kemijskih parametara značajnih za kvalitetu vina. Zahvaljujući automatskom izmjenjivaču uzoraka, vrlo kratkom vremenu analize i malom volumenu uzorka, ovaj uređaj će značajno doprinijeti istraživanju fermentacijske aktivnosti izoliranih autohtonih ne-Saccharomyces kvasaca.

Započeta izolacija autohtonih kvasaca

U tijeku je izolacija autohtonih kvasaca iz svježeg grožda sorte Maraština. Izolacija se provodi u Mikrobiološkom laboratoriju kod naše suradnice dr. sc. Vesne Milanović s Politehničkog sveučilišta Marche u Anconi. Na slikama su prikazani kvasci razvijeni na WL hranjivoj podlozi. Vidljiva je različita morfologija kvasaca. Uzorci su pripremljeni za slijedeće faze rada: pročišćavanje i izoliranje DNA, PCR analizu i sekvenciranje PCR produkata.

Uzorkovanje grožđa sorte Maraština

Rujan je intenzivan mjesec za naš tim. Krenuli smo u obilazak vinograda na području Korčule, Kaštela, zaleđa Zadra i Šibenika s ciljem prikupljanja uzoraka sorte Maraština za izolaciju kvasaca i identifikaciju metabolita grožđa. Ģrožđe smo uzorkovali iz 10 komercijalnih vinograda, različitih vinogorja na položajima – Dračevica, Prapatna, Kruševo, Kaštel Kambelovac, Smilčić, Polača, Stankovci, Vukšić i Oklaj te iz kolekcije autohtonih sorata na Institutu. Odredili smo parametre zrelosti grožđa, izmjerili komponente prinosa, sakupili podatke o položaju i vinogradarskoj praksi. U laboratoriju Instituta prikupljene uzorke smo odvojili za mikrobiološke i kemijske analize. Postavili smo spontane fermentacije u laboratorijskom uvjetima za sve položaje.

DračevicaKorčula, 11.09.2021.
Prapatna Korčula, 11.09.2021.
KruševoKorčula, 11.09.2021.
Kaštel Kambelovac, 12.09.2021.

Smilčić, 16.09.2021.

Polača, 16.09.2021.
Stankovci, 16.09.2021.
Vukšić, 16.09.2021.
Oklaj, 16.09.2021.

Nova suradnica na projektu

Ana Boban, mag. chem. zaposlena je na radnom mjestu asistenta – doktoranda u znanstvenom području biotehničkih znanosti, polje prehrambena tehnologija, temeljem rezultata natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ (DOK-2021-02). Kolegica Ana Boban diplomirala je 2020. godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, smjer Organska kemija i biokemija. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisati će Doktorski studij Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo, prehrambena tehnologija i nutricionizam. Doktorandica Ana Boban će proučavati interakcije autohtonih ne Saccharomyces kvasaca i metabolita grožđa.

Dobro nam došla!

Radionica na Institutu

Slijedom planiranih aktivnosti na projektu 16. srpnja 2021. u Institutu za jadranske kulture održan je prvi radni sastanak projektnog tima i istraživačka radionica. Radionica je održana kombiniranim načinom, uživo te putem on-line zoom platforme na kojoj nam se priključila dr.sc. Urška Vrhovšek, dok su prof. dr.sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić i dr. sc. Vesna Milanović boravile na Institutu. Cilj radionice bio je predstaviti metodologiju izolacije i identifikacije ne-Saccharomyces kvasaca, dogovoriti uspostavu on-line baze podataka te raspraviti o aktivnostima na projektu.