5th European Horticulture Congress

Sudjelovali smo na 5th European Horticulture Congress i simpoziju Viticulture & Winemaking between Tradition & Innovation  koji se pod pokroviteljstvom International Society for Horticultural Science (ISHS) održao u Bukureštu od 12.-16. svibnja 2024.

Doktorandica Ana Boban je održala kratko usmeno izlaganje i prezentirala dio rezultata istraživanja  pod naslovom “Impact of autochthonous non-Saccharomyces yeasts on wine aroma complexity”, autora: Ana Boban, Urska Vrhovsek, Silvia Carlin, Vesna Milanović, Jasenka Gajdoš Kljusurić i Irena Budić-Leto.

U izlaganju su predstavljeni prvi rezultati aromatičnog profila vina Maraština koja su proizvedena upotrebom različitih autohtonih ne-Saccharomyces kvasaca u sekvencijalnoj fermentaciji sa Saccharomyces kvascem.

Dobiveni rezultati pokazuju pozitivan utjecaj određenih rodova i sojeva kvasaca na povećanje koncentracije hlapljivih metabolita arome vina.