Rujan je intenzivan mjesec za naš tim. Krenuli smo u obilazak vinograda na području Korčule, Kaštela, zaleđa Zadra i Šibenika s ciljem prikupljanja uzoraka sorte Maraština za izolaciju kvasaca i identifikaciju metabolita grožđa. Ģrožđe smo uzorkovali iz 10 komercijalnih vinograda, različitih vinogorja na položajima – Dračevica, Prapatna, Kruševo, Kaštel Kambelovac, Smilčić, Polača, Stankovci, Vukšić i Oklaj te iz kolekcije autohtonih sorata na Institutu. Odredili smo parametre zrelosti grožđa, izmjerili komponente prinosa, sakupili podatke o položaju i vinogradarskoj praksi. U laboratoriju Instituta prikupljene uzorke smo odvojili za mikrobiološke i kemijske analize. Postavili smo spontane fermentacije u laboratorijskom uvjetima za sve položaje.
Smilčić, 16.09.2021.