Grapevine Physiology and Biotechnology Conference

U razdoblju od 7. srpnja do 11. srpnja 2024. održana je međunarodna konferencija Grapevine Physiology and Biotechnology – OpenGPB 2024 u Logronu, La Rioja, Španjolska. Na konferenciji smo predstavili najnovija istraživanja vezana za metabolizam ne-Saccharomyces izolata pod naslovom:

Autochthonous non-Saccharomyces extra-cellular metabolism of tryptophan, tyrosine, and phenylalanine“, autora: Ana Boban, Urska Vrhovsek, Andrea Anesi, Vesna Milanović, Irena Budić-Leto.

Poster kojim smo prikazali rezultate aromatskih aminokiselina i njihovih derivata u uzorcima mošta i eksperimentalnog vina sorte Maraština nagrađen je kao najbolja poster prezentacija na OpenGPB 2024. Autohtoni kvasci izolirani i identificirani u ovom projektu pokazuju različiti metabolizam koji može doprinositi nastajanju sekundarne arome vina, posebice se ističu vrste Metschnikowia sinensis/shanxiensis i Hanseniaspora guilliermondii.