Ciljanim metabolomskim pristupom pomoću UHPLC-MS/MS istražili smo utjecaj autohtonih ne-Saccharomyces kvasaca na lipidni profil vina sorte Maraština proizvedenog u fermentacijama s monokulturom i sekvencijalnim fermentacijama. Određene komponente pokazuju suprotan trend (povećanje ili smanjenje) u sekvencijalnoj fermentaciji i monokulturi u usporedbi s početnim moštom. Metschnikowia chrysoperlae i Metschnikowia pulcherrima u monokulturi proizvode više ukupnih slobodnih masnih kiselina i njihovih estera, dok Metschnikowia sinensis/shanxiensis proizvodi više estera slobodnih masnih kiselina u sekvencijalnoj fermentaciji sa S. cerevisiae. Rod Hanseniaspora bio je najmanje pod utjecajem tretmana inokulacije, pri čemu je gotovo kod svih lipidnih spojeva primećen isti trend. Izuzetak kod H. uvarum bile su oleanolična i stearinska kiselina, dok je kod H. guilliermondii to bila palmitoleinska kiselina. Hijerarhijska analiza klastera grupirala je autohtone kvasce na osnovu njihovog utjecaja na sintezu ili razgradnju lipidnih spojeva. Najznačajniji utjecaj u radu primjećen je u biosintezi nezasićenih masnih kiselina.
Više detalja može se pronaći na poveznici: https://www.mdpi.com/2304-8158/14/2/269

.