U periodu od 20. travnja do 4. svibnja 2022. u sklopu usavršavanja na projektu iz područja metabolomike, doktorandica Ana Boban, mag.chem., boravila je u Research and Innovation Center – Fondazione Edmund Mach (FEM) u San Michele all’Adige u Italiji. Domaćin i mentorica na usavršavanju bila je dr.sc. Urška Vrhovšek, voditeljica Jedinice za metabolomiku i naša suradnica na projektu.


Ana Boban je usvojila znanje i stekla praktično iskustvo u profiliranju aroma i lipida iz grožđa i vina. Upoznala se s naprednim analitičkim instrumentima i metodama. Aktivno je sudjelovala u profiliranju aroma ciljanim metaboličkim pristupom pomoću SPE-GC-QqQ-MS/MS i neciljanim pristupom uz SPME-GCxGC-TOF-MS u uzorcima mošta i eksperimentalnih vina sorte “Maraština” iz našeg projekta.
Pored toga, doktorandica je radila na profiliranju lipida ciljanim metaboličkim pristupom korištenjem UPLC/QqQ-MS/MS u uzorcima kožice grožđa sorte “Maraština” s različitih uzgojnih područja. Analize su podrazumijevale pripremu uzoraka, upoznavanje s načinom rada instrumenta, analizu kromatograma te identifikaciju i kvantifikaciju brojnih kemijskih spojeva.


