Objavljen znanstveni rad u časopisu European Food Research and Technology (Q2)

Projektni tim WINE AROMAS objavio je još jedan znanstveni rad koji je proizašao iz netom završenog projekta. Rad je objavljen u časopisu European Food Research and Technology, izdavača Springer.

Najvažniji zaključci iz rada:

  • Autohtoni kvasci doprinose regionalnom identitetu i oblikuju rani fermentacijski profil vina sorte Maraština.
  • Vrste M. sinensis/shanxiensis i M. chrysoperlae prvi put su ispitivane u proizvodnji vina te su u ranom periodu fermentacije proizvele manje koncentracije octene kiseline i acetaldehida u odnosu na kontrolne fermentacije s komercijalnim kvascima roda Metschnikowia i Lachancea.
  • Ovi kvasci poboljšavaju aromu povećanjem koncentracije spojeva poput linaloola, α-terpineola i β-damascenona, koji daju cvjetno-slatko-voćni miris.

Više detalja može se pronaći na poveznici: https://doi.org/10.1007/s00217-025-04732-y